JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis 16 - 20 Czerwiec 2025 r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

podst

 

tluszcz

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),      
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem tłuszczu

Krupnik jaglany (450 ml/9),
Makaron spaghetti z serem (350 g/1,7), 
szpinak gotowany (170 g/1), 
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Koperkowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml) 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Koperkowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9),

ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

POD cuk

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt./1,3,7)
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Udko drobiowe pieczone (140 g), ziemniaki gotowane (200 g)
Surówka z kapusty kiszonej (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pod cuk

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4), 
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z ogórka i cebuli (130 g/9), 
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9)
Ryba pieczona (100 g/ 1,3,4), 
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z ogórka i cebuli (130 g/9), 
kompot z owoców mr. (250 ml)

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień