Przez całe wakacje we wtorki, dla wszystkich pacjentek i pacjentów Oddziału Psychiatrii dla Dzieci i Młodzieży przy ul. Głuskiej, Restauracja PORTOFINO zapewni najwyższej jakości lody rzemieślnicze marki „Portofino”, natomiast Restauracja "Karczma pod strzechą u BRACI MAZUR" w każdy wakacyjny czwartek dowiezie wyborną pizzę w różnych smakach. To atrakcje kulinarne w ramach popołudniowych przekąsek, poza zbilansowanymi posiłkami, codziennie planowanymi przez dietetyków i przygotowywanymi w szpitalnej kuchni.
Hospitalizacje na oddziałach psychiatrycznych trwają znacznie dłużej niż na innych. Proces leczenia chorób lub zaburzeń, które są powodem skierowania, jest długi i wielopłaszczyznowy.
Młodzi ludzie w kryzysie psychicznym potrzebują zarówno opieki profesjonalnej kadry medycznej oraz wsparcia farmakologicznego, jak również psychologicznego, często wymagają żmudnej psychoterapii czy izolacji od środowiska rodzinnego. Długotrwałe przebywanie w oddziale zamkniętym, czasami z ograniczonymi odwiedzinami przez osoby bliskie lub bez możliwości wyjścia na przepustki do domu, szczególnie w okresie wakacyjnym, gdy rówieśnicy wyjeżdżają na wycieczki lub kolonie, może być jeszcze trudniejsze. Z tego powodu lubelscy przedsiębiorcy postanowili sfinansować i dostarczyć przysmaki na letnie podwieczorki dla hospitalizowanych pacjentek i pacjentów Oddziału Psychiatrii dla Dzieci i Młodzieży USK 1.
Dziękujemy Restauracjom PORTOFINO oraz BRACIA MAZUR za wsparcie i podarowane chwile radości naszym najmłodszym pacjentkom i pacjentom!